Mitä sukupuolitaudit ovat? (2023)

Mitä sukupuolitaudit ovat?

Sukupuolitaudit tai sukupuolitaudit tarttuvat seksuaalisen kontaktin kautta. Mitä enemmän kumppaneita sinulla on, sitä suurempi on sukupuolitautien riski. Useimmat sukupuolitaudit voidaan välttää harjoittelemalla turvaseksiä, ja useimmat voidaan myös parantaa, jos ne havaitaan ja hoidetaan varhaisessa vaiheessa. Valitettavasti monet sukupuolitaudit ovat alkuvaiheessa oireettomia, joten et välttämättä edes tiedä, että sinulla on sukupuolitauti.

Mainos (lue lisää alta)

Klamydia-infektio

Klamydiaon yleisin sukupuolitauti ja samalla se, joka leviää nopeimmin. Monilla tartunnan saaneilla on vähän oireita tai ei ollenkaan oireita. Se lisää munanjohtimien kroonisen tulehduksen ja pitkäaikaisvaikutusten, kuten steriiliyden ja kohdunulkoisen raskauden, riskiä, ​​koska sinua ei hoideta ajoissa. Usein oireita ei ole, mutta oireita voivat olla:

 • vuotoa peniksestä tai kohdunkaulasta
 • tarkkailu
 • kaatokipu vatsassa
 • pistely tai polttava tunne sukupuolielimissä, erityisesti virtsatessa.

Diagnoosi tehdään tekemällä soluraapiminen virtsaputkesta ja kohdunkaulasta tai virtsanäytteestä ns. PCR-tekniikalla, jolla voidaan havaita mikro-organismin esiintyminen. Jos sinulla on riskialtista käyttäytymistä, sinut rokotetaan yleensä myös niskaan ja takaa, koska on olemassa itsepäisiä klamydian muotoja, joita on kohdeltava eri tavalla. Hoito koostuu antibioottikuurista sekä sinulle, kumppanillesi että kaikille muille, joiden kanssa olet ollut. Siksi infektioiden havaitseminen on tehtävä vuoden kuluttua. Kontrollirokotusta ei enää tehdä rutiininomaisesti.

Mycoplasma genitalium

Mycoplasma genitaliumon sukupuoliteitse tarttuva sairaus, jossa olet saanut Mycoplasma-bakteerin tartunnan sukupuolielimissä ja niiden ympärillä. Bakteerit tarttuvat seksuaalisen kontaktin kautta ja voivat tartuttaa sekä naisia ​​että miehiä.

Sukupuolitauti sekoitetaan usein klamydia-infektioon, koska oireet ovat samat eli virtsatessa vuotaa ja kirvelyä, mutta jopa puolet tartunnan saaneista ei koe oireita ollenkaan. Tilaa hoidetaan antibiooteilla ja infektio yleensä häviää nopeasti hoidon aloittamisen jälkeen.

(Video) 17. Sukupuolitaudit

On mahdollista selvittää, onko sinulla Mycoplasma genitalium, ottamalla virtsanäyte ensimmäisistä 10-20 ml:sta vuotoa. Jos olet juuri pissannut, sinun tulee odottaa virtsanäytteen antamista, kunnes rakko on taas melko täynnä, jotta bakteerit löytyvät mahdollisimman hyvin.

Lääkäri voi myös tutkia bakteerien esiintymisen käyttämällä vanupuikkoa virtsaputkesta. Naisilla voidaan myös edullisesti tehdä koe vanupuikolla emättimestä ja/tai kohdunkaulasta.

Mainos (lue lisää alta)

Gonore

Gonoreon nousussa Tanskassa sekä hetero- että homoseksuaalien keskuudessa. Taudin aiheuttaa bakteeri, joka voi aiheuttaa infektioita sukupuolielimissä sekä kurkussa ja peräsuolessa. Jos infektiota ei hoideta, voit tulla steriiliksi pitkällä aikavälillä. Oireet vaihtelevat runsaista kellertävän valkoisista vuoteista peniksestä ja kohdunkaulasta ja polttamisesta virtsatessa (pissat lasinsirpaleille) oireettomiin tapauksiin. Jopa 70 prosentilla tartunnan saaneista naisista ei ole oireita, ja siksi tauti voi olla pitkään ennen kuin he havaitsevat sen.

Diagnoosi tehdään havaitsemalla bakteerit näytteistä virtsaputkesta, kohdunkaulasta, kurkusta ja peräsuolesta. Käytetään sekä geneettistä (PCR) että viljelyä. Hoito on injektio antibiooteilla (keftriaksoni). Hoito annetaan erityisosastolla. Hoidon yhteydessä tehdään infektioiden havaitseminen, jotta kaikki tartunnan saaneet voidaan hoitaa. Infektio havaitaan kaksi kuukautta sitten. Kontrollirokotukset tulee antaa noin viikon kuluttua hoidosta, jotta olet varma, että tauti on parantunut kokonaan. Väliaikana sinun on tietysti harjoitettava turvaseksiä.

Taudista ilmoitetaan nimettömästi Statens Serum Institutille.

(Video) Klamydia - Mä lähden himaan

Sukupuoliherpes

Sukupuoliherpessen aiheuttaa herpes simplex -virus (HSV), joka on lähisukulainen huuliherpekselle aiheuttavalle virukselle. Herpes genitalista esiintyy ensisijaisesti sukupuolielimissä ja peräaukon ympärillä, mutta sitä voi esiintyä myös muualla, esimerkiksi suuontelossa. Ensimmäiset taudinpurkaukset alkavat yleensä viikon sisällä tartunnan saamisesta, mutta se voi kestää kauemmin. Tauti leviää, kunnes haavat peittyvät kuorilla. Herpespotilaat eivät kuitenkaan eritä herpesvirusta vain silloin, kun heillä on herpesepidemia, vaan myös noin viiden prosentin oireettomana aikana, ja siksi on hyvä idea käyttää kondomia eikä jakaa pyyhkeitä ja vastaavia muiden kanssa.

Oireille on ominaista pienten tihkuvien rakkuloiden ryhmä kohotetulla punaisella pohjalla. Vauriot ovat kutiavia ja kipeitä. Onneksi ne paranevat itsestään ilman arpia, mutta valitettavasti niillä on taipumus toistua kerta toisensa jälkeen. Epidemioiden kanssa samaan aikaan esiintyy usein kuumetta, imusolmukkeiden turvotusta ja yleistä sairauden tunnetta.

Diagnoosi perustuu vaurioiden ominaiseen ulkonäköön ja viruksen havaitsemiseen rakkuloissa. Genitaaliherpekseen ei ole parannuskeinoa, mutta herpesvirusta vastaan ​​on aineita, jotka voivat lyhentää hyökkäyksen kestoa. Kun sinulla on sukuelinten herpes, olet kantaja koko loppuelämäsi.

Jos sinulla on usein taudinpurkauksia, lääkäri voi määrätä sinulle ennaltaehkäisevän hoidon antiviraalisilla tableteilla, jotka otetaan sitten joka päivä. Voidehoito on suurelta osin tehotonta. Jos sinulla on laajempia taudinpurkauksia, sinun tulee aina olla kotona sen sijaan viruslääketabletteja, jotta voit aloittaa hoidon heti, kun taudinpurkauksen merkkejä (ihon pistelyä tai pistelyä) ilmenee. Mitä aikaisemmin herpesepidemia hoidetaan, sitä tehokkaampi hoito on.

HIV-infektio/aids

aidson tappavin kaikista sukupuolitaudeista ja sen aiheuttaa virus nimeltähiv. HIV hyökkää ja tuhoaa elimistön immuunijärjestelmän. Tämä tarkoittaa, että HIV-tartunnan saanut henkilö saa erittäin helposti tartunnan ja voi kuolla muihin sairauksiin, jotka eivät normaalisti ole terveille ihmisille ongelma. HIV on edelleen yleisin homo- ja biseksuaalisten miesten sekä Saharan eteläpuolisen Afrikan, Aasian ja Karibian alueen ihmisten keskuudessa. Mutta tauti lisääntyy heteroseksuaalien keskuudessa, jotka esimerkiksi harrastavat seksiä riskialueiden kumppanien kanssa matkan aikana.

Erityisen vaarassa ovat miehet, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa, ihmiset, joilla on paljon vaihtuvia kumppania, ihmiset, jotka harrastavat seksiä riskialueiden kumppanien kanssa sekä huumeidenkäyttäjät. Virusta löytyy kehon eritteistä, mukaan lukien siemenneste ja emättimen eritteet. Se tarttuu ensisijaisesti sukupuolielimissä tai ihossa olevien pienten kyynelten kautta, joita voi esiintyä seksin aikana ja kun huumeidenkäyttäjät käyttävät yhteisiä neuloja. HIV voi tarttua myös koskemattomien limakalvojen kautta esimerkiksi suuonteloon, mutta tämä on suhteellisen harvinainen tartuntareitti.

Oireet vaihtelevat suuresti. Monet ovat täysin oireettomia, toiset kokevat:

(Video) Mitä vielä!

 • kuume
 • ripuli
 • yöhikoilut
 • yleinen sairauden tunne
 • painonpudotus
 • imusolmukkeiden turvotus Diagnoosi tehdään toteamalla HIV-vasta-aine verestä, näyte tulee yleensä positiiviseksi vasta 4-8 viikon kuluttua. Tästä syystä on tärkeää, että sinulle tehdään HIV-testi mahdollisimman pian tartunnan saamisen jälkeen ja uudelleen 1-2 kuukauden kuluttua. Yhdessä HIV-testin kanssa sinun tulee tutkia klamydia, tarttuva maksatulehdus, tippuri ja syfilis, koska HIV-tartunnan saaneilla on lisääntynyt näiden sairauksien ilmaantuvuus. Tänä aikana sinun tulee harjoittaa vain turvaseksiä. HIV/aidsiin ei ole parannuskeinoa. Mutta mitä aikaisemmin diagnoosi tehdään, sitä paremmin lääkärit voivat auttaa. Nykyään on olemassa tehokkaita hoitoja, jotka voivat parantaa elämänlaatua ja pidentää ikää.

Jos olet HIV-tartunnan saanut, sinun tulee harrastaa vain turvaseksiä. Sinun tulee kertoa siitä kumppanillesi ja henkilölle, jonka uskot saaneen tartunnan, jotta hän voi muuttaa seksuaalista tapaansa. Periaatteessa on rikos olla kertomatta kumppanillesi, että olet HIV-positiivinen, jos harrastat suojaamatonta seksiä.

Sinulla ei ole lakisääteistä velvollisuutta ilmoittaa esim. hänen hammaslääkärinsä HIV-statuksestaan. Mutta se on todella hyvä idea tehdä se. Myös siksi, että HIV voi ilmetä epätavallisina oireina mm. suuontelon.

Taudista ilmoitetaan nimettömästi Statens Serum Institutille.

HPV

HPVtarkoittaa Human Papilloma Virus, wart virus. HPV:tä on monia erilaisia. Jotkut HPV-tyypit (mukaan lukien 6 ja 11) voivat aiheuttaasukupuolielinten syyliä, joita kutsutaan myös kondyloomiksi. Muut HPV-virustyypit (mukaan lukien HPV 16 ja 18) voivat johtaa solumuutoksiin, kohdunkaulasyövän kehittymiseen, kurkun ja peräsuolen sukuelinten syöpää ja aiheuttaa litteitä syyliä ulkoisissa sukupuolielimissä.

Sukuelinten syylät

esiintyminensukupuolielinten syyliäon kasvanut jyrkästi, mutta nyt vähenee. Saattaa kestää jopa yhdeksän kuukautta tartunnan saamisesta siihen, kunnes itse kehität sukupuolielinten syyliä. Syylit ovat joko kukkakaalimaisia ​​tai litteitä, niitä esiintyy yleensä peniksen päässä ja sen ympärillä, häpyhuulissa ja molemmilla sukupuolilla peräsuolessa ja sen ympärillä. Kondylooma esiintyy toisinaan suuontelossa ja nielussa.

Diagnoosi tehdään osoittamalla kliinisesti tyypilliset leesiot. Jos vaurio on tapahtunut, yleislääkäri voi tarjota hoitoa pakastuksella ja harjauksella sukupuolielinten syyliä vastaan. Jos ongelmat jatkuvat, yleislääkäri voi lähettää ihotautilääkärille, joka voi tarjota hoitoa imikimodivoiteella ja laserhoitoa paikallispuudutuksessa. Mutta on tärkeää tehdä selväksi, että hoito on pitkäkestoista eikä aina johda täydelliseen parantumiseen.

Hoidon aikana näkyvät syylät tuhoutuvat, jolloin immuunijärjestelmä aktivoituu ja pitää viruksen kurissa. Mutta virukset ovat osa kehoa.

(Video) Paranevatko kaikki seksitaudit lääkkeillä?

Oireet voivat pahentua, jos immuunijärjestelmäsi on heikentynyt, olet raskaana tai sinulla on diabetes. Kondyloomit ovat erittäin tarttuvia, joten on tärkeää suojautua niiltä vain turvaseksillä.

HPV-rokote

12-vuotiaista lähtien lasten rokotusohjelmaan kuuluu rokottaminen HPV-tyyppejä vastaan, jotka aiheuttavat suurimman osankohdunkaulansyöpäja syyliä vastaan ​​ja ristiimmuniteetin ansiosta se tarjoaa myös jonkin verran suojaa tavallisia syyliä vastaan. Syyskuusta 2019 alkaen rokotetta tarjotaan vihdoin myös pojille. Rokote antaa suojan HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ja 58 vastaan. Se ei kuitenkaan suojaa 100-prosenttisesti, ja siksi sinun on jatkettava turvaseksiä ja käydä kohdunkaulan syövän seulonnassa huolimatta rokotus. Myös nuoret ja rokottamattomat aikuiset voivat todennäköisesti hyötyä rokotuksesta.

Rokotteen teho on osoitettu suuressa tutkimuksessa, joka perustuu 65 tutkimukseen, jotka osoittavat, että HPV-infektioiden (erityisesti sukupuolielinten syylien) ja kohdunkaulan solumuutosten ilmaantuvuus on vähentynyt dramaattisesti.

Kuppa

Kuppaon vaarallinen bakteeriperäinen sukupuolitauti, jota tavataan useimmiten homomiehillä ja muista etnistä alkuperää olevilla ihmisillä kuin tanskalaisilla. Sitä esiintyy Tanskassa suhteellisen harvoin, mutta lisääntyi vuoteen 2016 asti, ilmeisesti tapausten määrä vähenee vuodesta 2016 eteenpäin. Kun bakteerit ovat saaneet tartunnan, ne voivat kulkea ympäri kehoa verenkierron kautta ja vaikuttaa elintärkeisiin elimiin, kuten sydämeen, aivoihin ja selkäytimeen.

Oireet on jaettu kolmeen vaiheeseen:

 • Jopa 12 viikkoa tartunnan jälkeen yksi tai useampi punertava vaurio (chancres) ilmestyy penikseen, emättimeen, häpyhuuliin, peräaukkoon ja joskus suuhun ja huulille. Ne katoavat viikon kuluttua.
 • Jopa kuusi kuukautta tartunnan jälkeen punertava ihottuma kehittyy rintakehään, selkään, käsivarsiin, jalkoihin, käsiin tai jalkapohjiin. Tähän ihottumaan liittyy usein flunssan kaltaisia ​​oireita: kuumetta, kurkkukipua, lihasten väsymystä ja yleistä sairauden tunnetta. Hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon.
 • Myöhemmissä vaiheissa tauti voi ilmetä sokeudena tai kuuroudena. Molemmat osat on nähty Tanskassa viimeisen 10 vuoden aikana.
 • Jos tautia ei hoideta, se etenee remissiossa, mutta voi jatkua uudelleen jopa 20 vuoden kuluttua. Sairauteen voi liittyä merkkejä sydämen vajaatoiminnasta, halvauksesta ja mielenvikaisuudesta, ja se voi lopulta olla hengenvaarallinen.

Diagnoosi tehdään havaitsemalla mikro-organismi mikroskoopilla ja/tai havaitsemalla vasta-aineita verestä. Kupan hoito on erikoistehtävä, joka suoritetaan ihoosastolla. Hoito annetaan tyypillisesti injektiona.

Mitä voit itse tehdä välttääksesi sukupuolitautien?

 • Harrasta turvaseksiä, varsinkin jos kumppanisi vaihtuu. Riski saada tiettyjä sukupuolitauteja ja HIV vähenee huomattavasti käyttämällä kondomia, mieluiten yhdessä siittiöitä tappavan voiteen kanssa.
 • Sukupuolitaudit leviävät suu- ja anaaliseksin välityksellä, joten kondomi on hyvä idea myös täällä.
 • Ota HPV-rokote, josta voi kehittyä syyliä/kohdunkaulan syöpää/peräsuolen syöpää.Kaikissa kaupungeissa, joissa on ihoosastoja sairaaloita, on sukupuolitautiklinikoita, jonne voit mennä ilman ajanvarausta ja tulla tutkimuksiin ja hoitoon.

Milloin kannattaa mennä lääkäriin?

 • Jos sinulla on jokin yllä mainituista oireista.
 • Jos olet harrastanut turvallista seksiä ja haluat tulla testatuksi.
 • Jos haluat jutella turvaseksistä, sukupuolitaudeista ja ehkäisystä, ota yhteyttäAIDS-säätiö, jos haluat tietää lisää sukupuolitaudeista.

Lue lisää sukupuolitaudeista

 • Klamydia

  (Video) Klamydia - Pohjanmaalla

 • Unohdamme kondomin

 • HPV-infektion

 • Gynekologinen tutkimus

 • KATSO YLEISKATSAUS KAIKISTA SUKUTAUTEIDEN ARTIKKEISTA

Videos

1. Vaatteet pois (... ja pylly tänne)
(Klamydia - Topic)
2. Klamydia - Ota vaatteet pois
(Arthasi)
3. Klamydia on perseestä
(Klamydia - Topic)
4. Klamydia Minä minä minä lyrics
(Tapapapaa11)
5. E.V.V.K.
(Klamydia - Topic)
6. Sukupuolitaudit
(AKoo)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated: 09/10/2023

Views: 5481

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.