Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (2024)

Voisimmeko tehdä oikean skotlantilaisen piirakan? Tyhjästä?

Kun aloitimme Scottish Scranin ja suunnittelimme, mitä skotlantilaisia ​​ruokia halusimme tehdä, ja sen jälkeen perinteisiämmeScottish Tablet -resepti, ajatus aidosta skottipiirakkareseptistä nousi jatkuvasti esiin.

Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (1)

Löydät perinteisiä skotlantilaisia ​​lihapiirakoita, joita kutsutaan Scotch-piirakoiksi, kaikkialta maasta leipomoissa ja supermarketeissa. Ne ovat yleensä edullisia, mutta tekevät maukasta välipalaa tai täydennystä täyteen ateriaan.

Mutta tietysti halusimme nähdä, voisimmeko tehdä oman skotlantilaisen piirakkareseptin kotona! Kuten kaikki perinteiset reseptimme, yritämme palata takaisin ja löytää aidoimman mahdollisen reseptin.

Tämä edellyttää vanhojen reseptikirjojen tarkistamista ja tutkimista, kunnes löydämme useita perinteisiä reseptejä, jotka sitten valmistamme ja mukautamme luodaksemme omia. Ja käy ilmi, että skotlantilaiset piirakat eivät todellakaan ole muuttuneet paljon ajan myötä!

Ajatuksena oli myös, että jos pystyisimme tekemään perinteisen lihapiirakan, niin voisimme alkaa miettimään muitakin maukkaita täytteitä. Mutta siitä lisää myöhemmin…

Kiinnitä myöhempää käyttöä varten!

Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (2)

Mikä on skottipiirakka?

Ensinnäkin, mikä tarkalleen on "skotlantilainen" piirakka, ja mikä tekee siitä erilaisen kuin mikä tahansa muu lihapiirakka?

Piirakan alkuperä on itse asiassa niin pitkältä ajalta, että kukaan ei tiedä tarkkaan, mistä ne ovat peräisin, vaikka on yleisesti hyväksyttyä, että skotlantilaista piirakkaa on valmistettu Skotlannissa ainakin viimeiset neljä tai viisisataa vuotta. Et voi saada paljon perinteisempää skotlantilaista!

Ensimmäinen täyte oli maustettu lampaanliha, ja joskus löydät edelleen skotlantilaisia ​​piirakoita, joita kutsutaan Lammaspiirakkaaksi, vaikka nykyään käytetään yleisemmin lampaan tai naudan jauhelihaa.

Vaikka jokainen täytteen resepti eroaa hieman, käytetään joitain yleisiä mausteita, mukaan lukien muskotti ja muskottipähkinä, jotka tekevät piirakasta todella Scotch Pien.

Myönnämme, että uskaltauduimme hieman off-pisteeseen yrttien ja mausteiden suhteen, ja päätimme lisätä myös pienen tl yrttisekoituksia, ja uskomme, että tämä todella auttaa tuomaan makua esiin.

Tietysti voit valita, haluatko käyttää vain nuijaa, suolaa ja pippuria, tai lisätä myös hieman muskottipähkinää.

Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (3)

Ero Scotch-piirakan ja muiden jauhelihapiirakojen välillä on leivonnainen, jota kutsutaan "kuumavesitaikinaksi". Se on enemmän kuin kuori kuin hiutalemainen taikina, mikä tarkoittaa, että siitä voidaan muotoilla selkeä pyöreä suora sivu.

Piirakan taikinakansi asetetaan noin senttimetriä reunojen yläosan alapuolelle, jolloin piirakka on helppo syödä käsin ylimääräisellä täytteellä, kuten kastike, sose, kastike tai uunipavut, jotka täyttävät raon.

Tästä syystä skotlantilaiset piirakat yhdistettiin usein työväenluokkaan, joka saattoi syödä ne helposti tien päällä tauoilla, tai jalkapallostadioneihin, joissa ne tarjoiltiin takaisin katsomolle ja pelin seuraamista.

Katselimme PALJON erilaisia ​​variaatioita skottipiirakasta ja teimme myös oman makutestauksen. Olemme varmoja, että se on oikein! Tietysti aina on tilaa muuttaa asioita haluamallasi tavalla, mutta tässä on meidän mielestämme täydellinen skottipiirakkaresepti…

Ainekset Scotch Pie -reseptiin

Reseptissä on kaksi osaa, taikina ja täyte.

Kuuman veden leivonnainen

 • 250 g tavallisia jauhoja - 2 kuppia
 • 100 g laardia - 1/2 kuppia
 • 120 ml vettä - 1/2 kuppia

Täyte

 • 300 g lampaan jauhelihaa
 • 1 pieni sipuli
 • 1 tl yrttiseosta (yleensä basilikaa, meiramia ja oreganoa. Voit myös käyttää rosmariinia).**
 • 1/2 tl nukkaa
 • Naudanlihaliemi, lampaanlihaliemi tai lampaankastike – Sekoita ja käytä noin 4 rkl tai kunnes seos on juuri märkää.
 • Runsas määrä suolaa ja pippuria koko reseptin ajan.

** Ehdottomasti valinnainen! Se on todella pieni määrä, jonka uskomme tuovan lihan makua esiin, mutta se ei ole tiukasti perinteinen Scotch Pies -piirakkaiden suhteen. Resepteissä käytetään yleensä jonkinlaista lientä ja sitten mausteita tai jopa vain mausteita. Se voi sisältää suolaa ja pippuria, muskottipähkinää tai vähän muskottipähkinää.

Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (5)

Laardi ei ole aivan kaunein asia ruoanlaitossa, mutta se on välttämätöntä kuumavesileivonnaisten tekemiseen. Jos etsit kasvissyöjäkorviketta, voit käyttää voin ja kasvisten lyhennyksen yhdistelmää, tai vegaaniseen scotchpiirakkataikinaan kannattaa käyttää puhtaasti kasvisleivytyksiä.

Emme ole vielä kokeilleet kumpaakaan näistä vaihtoehdoista, mutta aiomme tehdä niin tulevaisuudessa, jotta voimme julkaista niille erityisiä reseptejä. Kerro meille, jos haluat!

Päädyimme skotlantilaispiirakoihimme karitsan jauhelihaan, koska perinteisin täytte oli lampaanlihaa, mutta se ei ole nyt mikään supermarketin hyllyn peruspala. Lammas on nyt yleisempää, tai voit halutessasi käyttää naudanlihaa, mutta tämä tietysti antaa sille erilaisen maun.

Se, kuinka paljon lientä tai kastiketta tarvitset, riippuu siitä, kuinka tuoretta liha on ja kuinka paljon rasvaa siinä on.

Olemme havainneet, että kun liha on hieman vanhempi, tarvitset enemmän lientä, mutta kun se on tuoretta, tarvitset vähemmän. Käytimme myös lihaa, jossa oli 20 % rasvaa, mutta jos rasvaa on vähemmän, saatat tarvita enemmän nestettä.

Tavoitteena on antaa lihalle makua tekemättä siitä liian märkää, muuten taikina kosteutuu ja yrttien maku voi menettää.

Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (6)

Asiat, joita tarvitset skotlantilaisten piirakoiden valmistamiseen

Ostimme nämä Jamie Oliverinminipurkit(ne ovat usein loppuneet, jotentässä jotain vastaavaa) tehdä skotlantilaisia ​​piirakoita, mutta ymmärrämme, että kaikki eivät halua tehdä niin. Valitsemamme vuoat tunnetaan piirakkavuokina tai Yhdysvalloissa minijuustokakkuvuokinaniinkuin nämä.

Voit myös käyttää aiso muffinipelti kuin tämä, jos luulet, että se sopisi sinulle paremmin pitkällä tähtäimellä, kunhan kaivojen sivut ovat melko suorat.

Vuokin käyttö tarkoittaa, että tiedät, että saat oikean muodon ja voit käyttää niitä aina muihin piirakoihin tai myös minijuustokakkuihin ja -kakkuihin. Jos pidät leipomisesta, ne ovat investoinnin arvoisia!

Jos kuitenkin haluat kokeilla reseptiä etkä ole valmis investoimaan, voit silti pitää taikinasta ja paistaa piirakat toisella tavalla.

Käytä suurta purkkia tai jotain pyöreää ja tarpeeksi suurta, jotta voit muotoilla taikinan pään ympäri, jotta siitä tulee kovaa, kuten maljakko, iso lasi tai jopa tölkki, vaikka tästä tulisi pienempiä piirakoita.

Kun kotelot ovat kovia, voit irrottaa ne ja täyttää ne tavalliseen tapaan. Sido sitten leivinpaperinauhan ulkopuolelle, jotta se pysyy muodossaan uunissa paistamisen aikana.

Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (7)

Kuinka tehdä tämä Scotch Pie -resepti - askel askeleelta -menetelmä

Aloita öljyämällä piirakkavuoat tai mitä aiot käyttää piirakan muotoilemiseen. Jos et käytä vuokia, voit peittää purkin/lasin yms. pään kelmulla, jotta se ei tartu kiinni.

Laita jauhot kulhoon ja tee keskelle kuoppa.

Leikkaa ihra pieniksi kuutioiksi ja lisää pieneen kattilaan kuumaa vettä. Käytä pienempää kattilaa niin, että laardi juuri ja juuri peittyy vedellä (se on vain pieni määrä). Et halua kiehua, joten pidä sitä silmällä ja sekoita, kunnes laardi on sulanut veteen.

Kaada seos seuraavaksi jauhojen joukkoon ja sekoita puulusikalla. Kumoa se jauhotetulle alustalle ja vaivaa hieman. Kun kuumavesitaikina jäähtyy, sitä on vaikeampi käsitellä, joten sinun on työskenneltävä kohtuullisen nopeasti.

Vaikka lukiessamme sen kaikista resepteistä ajattelimme, että meillä ei ole juurikaan aikaa, mutta piirakkakoteloiden tekemiseen meni noin puoli tuntia ja se oli silti hyvä.

Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (8)
Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (9)
Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (10)

Jaa taikina 4 osaan ja ota sitten jokaisesta pallosta hieman piirakan kantta varten. Se on jossain neljänneksen ja kolmanneksen välillä piirakoidesi koosta riippuen.

Kauli taikinapallot yksitellen noin 5 mm syvyyteen ja laita ne piirakkavuokiin. Käärimme noin 20 cm leveäksi kumpikin 10 cm vuokaamme ja muovailimme sitten sormillamme ja painovoimalla helpottaen taikinan reunoja ja tasoittaen piirakkavuoan reunaa vasten.

Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (11)
Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (12)

Jos käytät purkkia tai lasia, levitä taikina sen päälle ja leikkaa sen ympärille varmistaaksesi, että sen reuna on tasainen, jossa piirakkakuoren yläreuna on. Voit myös laittaa kalvon purkin/lasin päälle, jotta se ei tartu öljyn sijaan.

Rullasimme kannet auki ja asetimme ne kelmulle tarjottimelle. Kansien on mahduttava piirakkakuoren sisälle, joten haluat varmistaa, että ne eivät ole vuokien tarkkaa kokoa vaan hieman pienempiä.

Laita kaikki taikina jääkaappiin kovettumaan. Voit itse asiassa tehdä kotelot hyvissä ajoin, jos haluat, ja jättää ne vain jääkaappiin.

Silppua tällä välin yksi pieni sipuli hienoksi ja paista pannulla. Lisää nuija ja sekoitettu yrtti (jos käytät) ja laita sitten kulhoon, jossa on mahdollisimman vähän lientä/kastiketta.

Kun se on jäähtynyt, lisää se lampaan joukkoon ja sekoita. Lisää liemi/kastike, jos uskot sen tarvitsevan. Et halua, että nestettä on liikaa, koska se vuotaa piirakasta kypsennyksen aikana.

Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (13)
Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (14)

Jaa seos palloiksi ja laita piirakkavuokaan, paina sitten rystysten takaosaa alas levittääksesi seos ja täyttääksesi piirakkavuoat. Haluat vain, että ne ovat noin 3/4 täynnä.

Työnnä piirakan kannet alas piirakkavuokaan niin, että ne ovat noin 1 cm:n etäisyydellä piirakan yläosasta. Taikina on yleensä vielä hieman taipuisaa ja kannen reunat voi tasoittaa piirakan reunaan, jolloin ne liitetään yhteen.

Leikkaa piirakoiden yläosaan noin sentin verran pieni reikä, jotta ilma pääsee poistumaan.

Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (15)
Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (16)

Jos et ole käyttänyt piirakkavuokia, kannattaa tässä vaiheessa leikata leivinpaperista suikaleita ja sitoa ne piirakkakoteloiden ympärille narulla, jotta piirakat pysyisivät muotonsa kypsyessä.

Laita piirakat uuniin noin 45 minuutiksi 180 °C:seen. Tarkista ne noin 35-40 minuutin kohdalla nähdäksesi, kuinka taikina toimii. Sen pitäisi saada vaalean kullanruskeaa väriä.

Vuokista voi irrottaa heti, kun ne ovat tarpeeksi viileitä käsitellä. Sitten sinun on vain päätettävä, nautitko sen ruskeakastikkeella vai punakastikkeella (HP tai ketsuppi) vai jollain muulla täytteellä!

Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (17)

Erilaisia ​​Scotch Pie täytteitä

Kun olet oppinut kuuman veden leivonnaisista, kykysi tehdä erilaisia ​​Scotch Pie -täytteitä on periaatteessa loputon!

Aiomme tehdä tänne pian lisää yhdistelmiä, mukaan lukien haggis-täyte (katso luettelommehaggis reseptejälisää ideoita!) ja klassinen makaronipiirakka (resepti nyt tässä). Kyllä, se on makaronijuustoa Scotch Piessa!

Piditkö tästä reseptistä?
Liity Scottish Scran Facebook -ryhmäämme saadaksesi lisää reseptejä, tarinoita ja keskustelua
Lue lisää

Saanto: 4

Aito Scotch Pie Resepti

Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (18)

Tämä klassinen skotlantilainen piirakkaresepti maistuu jopa paremmalta kuin ostettu! Valmistettu kuorimaisesta kuumavesitaikinasta ja täytetty maustetulla lampaanjauhelihalla, se on täydellinen lisä talven lämpimämpään ateriaan tai syötäväksi tien päällä.

Valmisteluaika 1 tunti

Kokkaus aika 45 minuuttia

Kokonaisaika 1 tunti 45 minuuttia

Ainesosat

Kuuman veden leivonnainen

 • 250 g tavallisia jauhoja (2 kuppia)
 • 100 g laardia (1/2 kuppia)
 • 120 ml vettä (1/2 kuppia)

Täyte

 • 300 g lampaan jauhelihaa
 • 1 pieni sipuli
 • 1 tl yrttiseosta (yleensä oreganon, meirumin ja basilikan yhdistelmä. Voit myös käyttää rosmariinia.)
 • 1/2 tl nuijaa
 • 4 rkl lampaanlientä, naudanlihalientä tai kastiketta (minimimäärä, saatat tarvita enemmän)
 • Suolaa ja pippuria

Ohjeet

 1. Aloita öljyämällä piirakkavuoat pienellä määrällä kasviöljyä tai laita kelmua käyttämiesi lasien/purkkien päähän.
 2. Laita jauhot isoon kulhoon ja tee keskelle kuoppa.
 3. Leikkaa laardi kuutioiksi ja lisää pieneen kattilaan kuumaa vettä sekoittaen, kunnes se on sulanut. Älä anna veden kiehua.
 4. Kaada seos jauhojen joukkoon hyvin ja sekoita puulusikalla, kunnes se on suurimmaksi osaksi sekoittunut. Kumoa se jauhotetulle alustalle ja vaivaa hieman varmistaaksesi, että se on täysin sekoittunut. Kun kuumavesitaikina jäähtyy, sitä on vaikeampi käsitellä, joten sinun on työskenneltävä kohtuullisen nopeasti.
 5. Jaa taikina 4 palloon ja ota sitten jokaisesta pallosta vähän piirakan kantta varten. Neljännes-kolmas riippuen valmistamiesi piirakoiden koosta.
 6. Kauli taikinapallot yksitellen noin 5 mm paksuisiksi ja laita ne piirakkavuokiin varmistaen, että piirakan reunoille jää tasainen ja tasainen reuna. Rullasimme noin 20 cm:n pituisiksi 10 cm:n vuokaillemme. Jos käytät purkkia tai lasia, levitä taikina sen päälle ja leikkaa sen ympärille varmistaaksesi, että sen reuna on tasainen, jossa piirakkakuoren yläreuna on.
 7. Kauli kannet ja laita ne kelmulle tai leivinpaperille pellille. Kansien on mahduttava piirakkakuoren sisälle, joten haluat varmistaa, että ne eivät ole tölkkien/koteloiden tarkkaa kokoa vaan hieman pienempiä.
 8. Laita kaikki taikina jääkaappiin kovettumaan.
 9. Silppua tällä välin yksi pieni sipuli hienoksi ja paista pannulla. Lisää nuija ja sekoitetut yrtit ja laita kulhoon, jossa on vähimmäismäärä lientä/kastiketta.
 10. Kun se on jäähtynyt, lisää se lampaan joukkoon ja sekoita. Lisää liemi/kastike, jos seos ei ole liian märkä. Et halua, että nestettä on liikaa, koska se vuotaa piirakasta kypsennyksen aikana ja tekee taikinasta märkä.
 11. Jaa lammasseos ja täytä piirakkavuoat noin 3/4 täyteen.
 12. Työnnä piirakan kannet alas piirakkavuokaan niin, että ne ovat noin 1 cm:n etäisyydellä piirakan yläosasta.
 13. Leikkaa piirakan päälle pieni reikä, jotta ilma pääsee poistumaan.
 14. Laita piirakat uuniin noin 45 minuutiksi 180 °C:seen. Tarkista 35/40 minuuttia, koska haluat taikinan olevan vain kullanruskea.
 15. Voit poistaa vuoista heti, kun ne ovat tarpeeksi viileitä käsitelläksesi.

Huomautuksia

Helpoin tapa valmistaa piirakat on pienillä yksittäisillä vuokeilla. Voit käyttää minijuustokakku/kakkuvuokia tai isoa muffinivuokia, jos sivut ovat suorat.

Jos sinulla ei ole tai haluat ostaa näitä, voit käyttää suurten lasien, maljakoiden, pullojen tai jopa peltitölkkien pohjaa (vaikka nämä ovat hieman pienempiä) muotoilemaan kotelot ja antamaan niiden kovettua ja sitten sitoa ne leivinpaperilla. paperia ja narua ruoanlaitossa, jotta ne säilyttävät muotonsa.

Ravintosisältö:

Tuotto:

4

Annoskoko:

1

Annoksen koko: Kalorit:837Kokonaisrasva:50gTyydyttynyt rasva:20 gTransrasvat:0 gTyydyttymättömät rasvat:27 gKolesteroli:138 mgNatrium:427 mgHiilihydraatit:53 gKuitu:2gSokeri:2gProteiini:39 g

Tämän reseptin ravintoarvot ovat kolmannen osapuolen toimittamia, ja nämä arvot lasketaan automaattisesti ja tarjotaan vain ohjeellisiksi. Niiden tarkkuutta ei taata.

Muita skotlantilaisia ​​suolaisia ​​leivontareseptejä:

 • Forfar Bridie -resepti – Skotlantilaiset kädessä pidettävät lihapiirakkaat
 • Skotlantilainen pihvipiirakkaresepti
 • Täydellinen Scottish Morning Rolls -resepti
 • Haggisin ja juuston kierrätysresepti
 • Voiresepti (tunnetaan myös nimellä Rowies ja Aberdeen Rolls!)
 • Helppo Haggis-makkararullien resepti
 • Helppo skotlantilainen makaronipiirakkaresepti
 • Yksinkertainen Scottish Bannocks -resepti
Helppo ja aito Scotch Pie Recipe - Scottish Scran (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6564

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.