Eye Care Centers of America, Inc. - Yrityksen historia (2023)

Osoite:
11103 West Avenue
San Antonio, Texas 78213
U.S.A.

Puhelin:(210) 340-3531
Maksuton:800-669-1183
Faksi:(210) 524-6996
http://www.ecca.com

Tilastot:


Yksityisyritys
Sisällytetty:1988
Työntekijät:4 200
Myynti:369,9 miljoonaa dollaria (2003)
NAIC:446130 Optiikan tavaraliikkeet; 621320 Optometristitoimistot

Yrityksen näkemykset:
Tarjoamme asiakkaillemme laadukkaita kehyksiä, linssejä, tarvikkeita ja aurinkolaseja – myös design- ja private label -kehykset kilpailukykyiseen hintaan. Kaikissa myymälöissämme on linssit edulliseen hintaan ja johtava näönkorjausteknologia. Lisäksi suurin osa myymälöistämme palvelee useimpia reseptejä tunnin ajan käyttämällä paikan päällä olevia laboratorioita.

Tärkeimmät päivämäärät:
1984:Eye Care Centers of America (ECCA) on perustettu San Antoniossa, Texasissa.
1986:Yhtiö järjestää listautumisannin (IPO); ostaa 20/20 Eye Care Inc:n Phoenixista, Arizonasta, ja EyeMastersin Baton Rougesta, Louisianasta.
1987:Sears, Roebuck & Co. ostaa näönhoitokeskuksia.
1988:ECCA ostaa Eye Co., Inc:n; nimittää myymälänsä uudelleen EyeMasters-brändillä.
1993:Desai Capital Management ja ECCA:n johtajat ostavat yrityksen Searsilta.
1996:Yritys ostaa Visionworksin.
1997:Yhtiö ostaa Hour Eyesin.
1998:Yritys ostaa Dr. Bizer's Vision Worldin; Thomas H. Lee Company ostaa Desain.
1999:Yritys ostaa World Visionin, Stein Opticalin ja Eye DRx:n.
2001:David E. McComasista tulee toimitusjohtaja.
2004:Yhtiö ilmoittaa ostavansa Moulin International Holdings Ltd:n ja Golden Gate Capitalin.

(Video) #148 The Wild Won’t Lose Again (maybe)

Yrityshistoria:

Eye Care Centers of America, Inc. on yksi suurimmista optisten tuotteiden vähittäismyyntiketjuista Yhdysvalloissa. Se operoi tai hallinnoi yli 375 vähittäiskauppaa 32 osavaltiossa ja District of Columbiassa käyttämällä 11 myymälän nimeä, mukaan lukien EyeMasters, Visionworks, Vision World, Doctor's VisionWorks, Dr. Bizer's VisionWorld, Dr. Bizer's ValuVision, Doctor's ValuVision, Steinur E. Optinen, Eye DRx ja Binyon. Jokainen on markkinajohtaja näönhoitopalveluissa. Myymälät sijaitsevat pääasiassa lounais-, keskilänsi- ja kaakkoisosissa, Persianlahden rannikolla ja Atlantin rannikolla sekä Tyynenmeren luoteisalueilla Yhdysvalloissa.

Kasvaminen kansallisiin mittasuhteisiin: 1984-88

Vuonna 1984 Robert Schumacherin johtama sijoitusryhmä perusti San Antoniossa sijaitsevan Eye Care Centers of America -yrityksen. Vuoteen 1986 mennessä Eye Care Centers of America piti 13 optista tavarataloa Texasissa ja Louisianassa nimellä EYE PRO Express. Jack V. Gunion toimi presidenttinä ja toimitusjohtajana. Vuoden puolivälissä 1,1 miljoonan osakkeen listautumisen jälkeen yhtiö aloitti kaupankäynnin IPRO:na NASDAQissa.

Eye Care Centersin osakkeiden myynnistä saadut tuotot käytettiin lisäliikkeiden hankkimiseen tai avaamiseen, ja alkusyksystä 1986 Eye Care Centers osti toisen myymäläketjun, 20/20 Eye Care Inc.:n Phoenixista, Arizonasta. 20/20:n lisäyksen ja useiden uusien EYE PRO -myymälöiden avaamisen myötä Eye Care Centersistä tuli lähes 30 myymälän ketju. Kun se osti EyeMasters of Baton Rougen vuoden lopussa, yhtiön kiinteistöjen määrä ylitti 40 myymälää Arizonassa, Kaliforniassa, Louisianassa, New Mexicossa ja Texasissa.

(Video) Check this Amazing Story of Recovery from Chronic Fatigue Syndrome

Sitten tapahtumien käänteessä Chicagossa toimiva Sears, Roebuck & Co. osti itse Eye Care Centerin vuoden 1987 lopulla osana suuremman yrityksen strategiaa tukea kypsää myyntitoimintaansa ostamalla nopeasti kasvavia erikoisliikkeitä. Searsilla oli ostohetkellä optiset osastot jo noin 600:ssa sen 813 tavaratalosta. Kahden Eye Care Centerin osakkeenomistajan esittämien vastalauseiden ja kanteiden vuoksi Sears osti optisen ketjun 52,5 miljoonalla dollarilla. Kaupan jälkeen yritys ei enää käynyt julkista kauppaa.

Ostaessaan näönhoitokeskuksia Sears päätti hyödyntää 1980-luvun valtakunnallisten optisten supermarkettien kasvua. Vuonna 1974 kaksi päätöstä oli johtanut merkittävään muutokseen maan näönhoitoalalla. Ensimmäisessä tapauksessa Yhdysvaltain korkein oikeus päätti, että ammattilaisilla on vapaus mainostaa käytäntöjään. Toisessa liittovaltion kauppakomissio totesi, että optometristien oli annettava potilaille kopiot silmälasien resepteistä, mikä antoi potilaille vapauden ostaa kehyksiä missä tahansa. Yhdessä lukuisten uusien trendien kanssa, kuten silmälasiteknologian edistyminen, muodikkaiden silmälasikehysten suosion kasvu ja se tosiasia, että suuret ikäluokat alkoivat täyttää 40 vuotta – ikää, jolloin monet ihmiset alkoivat vaatia silmälaseja lukemiseen ja ajamiseen. - optinen kauppa syntyi. Aiemmin lähes lääketieteellisestä yrityksestä, silmälasien määräämisestä, hiomisesta ja sovituksesta, tuli palvelu- ja tuotelähtöinen liiketoiminta melkein yhdessä yössä. Myyntiilmiö muuttui nollasta vuosikymmenen alussa ja siitä tuli nopeimmin kasvava segmentti yli 8 miljardin dollarin vähittäiskaupan näönhoitoteollisuudessa 1980-luvun lopulla.

Vuoteen 1988 mennessä Eye Care Centeristä, LensCraftersin ja Pearle Visionin ohella, oli tullut yksi maan suurimmista optisista superketjuista. Jokaisessa sen myymälässä työskenteli enintään kolme lääkäriä kerrallaan, tutkimushuoneita, kehysten valintaalue ja linssien hiontalaboratorio. Vaikka optisten vähittäiskaupan ketjujen osuus markkinoista oli vain noin 19 prosenttia, joita edelleen hallitsivat riippumattomat optikot, niistä oli tulossa maan menestyneimmistä yrityksistä television, radion, sanomalehtien ja suorapostituksen kautta tapahtuvan mainonnan ansiosta. kilpailukykyinen palvelu; ja heidän tarjoamansa mukavuudet. Heidän laaja silmälasivalikoimansa, myynnin erikoistarjoukset ja lupaus uusista laseista ilman pitkää odotusta ovat sekä muotoiltuja että vastasivat kuluttajien kysyntää.

1980-luvun lopulla yhä useammat uudet optometristit päättivät olla perustamatta omaa yksityistä vastaanottoa. A 1988New Orleans City Businesslainattu artikkeliOptinen indeksi-lehden kansalliset tilastot osoittavat, että näönhoitoalan "ketjusegmentti" - optiset keskukset, joissa on vähintään neljä vähittäismyyntipistettä - edustivat[] noin 165 optista yritystä, joilla oli yhteensä 6 250 myyntipistettä" ja että nämä keskukset keräsivät lähes 30 senttiä jokaisesta alalla käytetystä dollarista." MukaanOptinen indeksi, näönhoitoketjut toivat yhteensä yli 2 miljardia dollaria vuotuisia tuloja.

Näönhoitoliiketoiminnan kasvu ja mukavuus johtivat siihen, että ihmiset kävivät näöntarkastuksessa ja ostivat uusia laseja aiempaa useammin, mikä ennustaa parempaa optista terveyttä valtakunnallisesti. Kriitikot kuitenkin arvioivat, että suurten yritysten lähestymistapa optiseen hoitoon voi tarkoittaa sitä, että ihmiset tulisivat vähemmän tietoisiksi. "Yleisön käsitys näöntarkastuksesta on muuttunut sellaiseksi, että se on kuin tupakka-askin ostaminen - se on sama riippumatta siitä, kuka sen tekee", sanoi New Orleansin silmälääkäriakatemian presidentti vuonna 1988.New Orleans CityBusinessartikla.

(Video) The Secret Steam Tunnel System of N.Y.C. (and why it pours out of the street) - IT'S HISTORY

1988-97: Jatkuva kasvu yritysostojen kautta

Keskustelu optisen superketjun suhteellisista eduista ei hidastanut näönhoitokeskusten kasvua. Vuoteen 1988 mennessä se oli yli kaksinkertaistunut sen jälkeen, kun Sears osti sen. Vuonna 1988 20/20 Eye Care Centers osti viisi Phoenix-alueen optista myymälää Eye Co., Inc:ltä ja vielä 20 myymälää Binyon's of Portlandista, Oregonista. Kaupan myötä Eye Care Centersillä on yhteensä 88 myymälää valtakunnallisesti, jotka toimivat nimillä Eye Co., EyeMasters, EyePro Express ja 20/20 Eyecare. Loppuvuodesta se päätti nimittää kaikki myymälänsä uudelleen EyeMasters-nimellä. Heti tämän päätöksen jälkeen se aloitti laajennussuunnitelmat kymmenen toisen EyeMasters-myymälän rakentamiseksi Texasin osavaltioon.

Yhtiön kasvu jatkui koko 1990-luvun. Vuonna 1993 Sears myi näönhoitokeskukset Desai Capital Managementille ja ryhmälle yrityksen johtajia. Vuoteen 1996 mennessä, kanssa

Vuotta myöhemmin näönhoitokeskukset ostivat Hour Eyes -ketjun 220 miljoonan dollarin liikevaihdolla ja 243 optisella myymälällä 21 osavaltiossa, District of Columbiassa ja Meksikossa. konsolidoida tilat hajallaan San Antonion alueella ja mukautua sen jatkuvaan kasvuun.

1998-2004: Tulevaisuuden kasvusuunnitelmat, jotka perustuvat strategiseen markkinafokustukseen

(Video) What's on the rooftops of Chicago's most famous skyscrapers?

Vuonna 1998 Bostonissa toimiva Thomas H. Lee Co. osti noin 90 prosenttia Eye Care Centeristä 325 miljoonalla dollarilla. Rahat, jotka yritys käytti laajentumiseen, tarjosi "... täydellisen tilaisuuden tuoda uutta pääomaa yritykseen ja sijoittaa se tulevaa kasvua varten sekä uusien myymälöiden avaamisen että yritysostojen kautta", sanoo Bernie Andrews, Eye Care Centerin toimitusjohtaja, yhtiötiedotteessa. Näönhoitokeskukset käyttivät myynnistä saadut rahat markkinoiden peittämiseen myyntipisteillä: viisi uutta myymälää Utahissa EyeMasters-nimellä laajentumisen ensimmäisessä vaiheessa, ja lisää myymälöitä on tulossa. Nämä kaupat noudattivat tyypillistä EyeMasters-muotoa; ne olivat noin 3 000 neliöjalkaa, ja ne sijaitsivat vähittäismyyntikeskuksessa, avoinna seitsemänä päivänä viikossa, ja niissä oli täydellinen laboratorio ja lääkäri paikan päällä sekä 15-20 hengen henkilökunta.

Lisää yritysostoja seurasi, kun Thomas H. Lee Co. muutti uudistamaan Eye Care Centeriä silmälasien arvon toimittajana. Vuonna 1998 yritys osti Dr. Bizer's Vision Worldin ja vuonna 1999 76 VisionWorld-, Stein Optical- ja Eye DRx -myymälää, joista suurin osa Minnesotassa, Wisconsinissa ja New Jerseyssä. Yritysostot toivat sen yhteensä 351 myymälään 32 osavaltiossa. Vuodesta 2000 vuoteen 2003 Eye Care Centersillä oli keskimäärin kymmenen uutta myymälää vuodessa, kunnes vuonna 2004 sillä oli noin 375 myymälää yli 30 osavaltiossa, joissa myytiin 11 tuotenimeä.

Liikevaihto kasvoi vastaavasti. Vuonna 1998 yhtiön liikevaihto oli lähes 238 miljoonaa dollaria. Vuonna 2001 David E. McComas otti yhtiön toimitusjohtajan roolin, ja vuoteen 2003 mennessä luku oli saavuttanut 370 miljoonaa dollaria. Vuonna 2004 se oli lähellä 400 miljoonaa dollaria. Joulukuussa 2004, hongkongilainen silmälasien valmistajan, jakelun ja vähittäiskaupan maailman johtava Moulin International Holdings Ltd. ja San Franciscon osakeyhtiö Golden Gate Capital ilmoittivat suunnitelmistaan ​​ostaa Eye Care Centers, ja yritys. sitoutui uudelleen keskittymään silmälasien arvosegmenttiin. Koska lähes 88 prosenttia yli 55-vuotiaista tarvitsee jonkinlaisia ​​korjaavia silmälaseja ja tämä väestönosa oli määrä kasvaa, yhtiö vaikutti olevan hyvässä asemassa maksimoimaan tulevan kasvun.

Pääkilpailijat:1-800 CONTACTS, Inc.; Costco Wholesale Corporation; Emerging Vision, Inc.; J.C. Penney Company, Inc.; LensCrafters, Inc.; National Vision, Inc.; OptiCareHealth Systems, Inc.; Sears, Roebuck and Co.; U.S. Vision, Inc.; Wal-Mart Stores, Inc.

(Video) Exploring Norway | Amazing places, trolls, northern lights, polar night, Svalbard, people

Lisälukemista:

  • Daly, Brenon, "Silmähoitokeskukset jättävät 375 miljoonan dollarin listautumisen",TheDeal.com, 10. toukokuuta 2004, s. 1.

  • Larroque, Nicole, "Optical Chains See Bright Future in Vision Business",New Orleans CityBusiness, 14. maaliskuuta 1988, s. 14.

  • MacFadyen, Kenneth, "T. H. Lee valitsee silmänhoitokeskusten myynnin",Ostot, 13. joulukuuta 2004, s. 1.

  • Schwadel, Francine, "Sears to Buy Chain of Stores in Specialty Line",Wall Street Journal, 16. joulukuuta 1987, s. 1.

  • Sheron, Don, "Eye Care Centers to Unload 90 Percent Stake",San Antonio Express-uutiset, 10. maaliskuuta 1998, s. 1F.

  • Talmadge, Candace, "Pearie Frames Future with Optical Adjustments"ADWEEK8. helmikuuta 1988.

  • Poling, Travis E., "San Antonion näönhoitokeskukset myytiin jälleen 450 miljoonalla dollarilla",Knight Ridder Tribune Business News, 4. joulukuuta 2004, s. 1.

  • ------, "San Antoniossa toimiva näönhoitoyritys myydään kolmannen kerran 10 vuodessa",Knight Ridder Tribune Business News, 12. marraskuuta 2004, s. 1.

Lähde: Kansainvälinen yrityshistoriahakemisto, osa 69. St. James Press, 2005.FAQs

Who bought Visionworks? ›

On June 27, 2019, VSP Global announced plans to acquire Visionworks. The acquisition was completed on October 1, 2019.

What was the old name of Visionworks? ›

Visionworks Company History Timeline

1984: Eye Care Centers of America (ECCA) is founded in San Antonio, Texas.

What's the difference between an optometrist and an ophthalmologist? ›

Optometrists examine, diagnose, and treat patients' eyes. Ophthalmologists are eye doctors who perform medical and surgical treatments for eye conditions.

What is the history of optometry? ›

The term optometry didn't officially appear until 1759 when it was used in the book A Treatise on the Eye: The Manner and Phenomena of Vision by Scottish physician William Porterfield. In the 17th and 18th centuries, the rapid evolution of optometry yielded a number of critical developments in eye health.

What is the one company that owns all glasses? ›

Luxottica Group S.p.A. is an Italian eyewear conglomerate and the world's largest company in the eyewear industry.

Who owns Walmart glasses? ›

National Vision manages more than 200 Vision Centers brought to you by Walmart across the country, each located conveniently inside the nation's largest retailer, Walmart.

What is the oldest glasses company? ›

List of oldest eyewear companies
YearCompanyCurrent Location
1751TamamizuyaJapan
1777C.W. Dixey & SonUnited Kingdom
1826American Optical CompanyUnited States
1865ShuronUnited States
21 more rows

What are the oldest known eyeglasses? ›

The first wearable glasses known to history appeared in Italy during the 13th century. Primitive glass-blown lenses were set into wooden or leather frames (or occasionally, frames made from animal horn) and then held before the face or perched on the nose.

What is the oldest eyewear brand in the world? ›

1895 Lunettes Grasset (France) Eyewear company that is still in business today . 1896 Menrad (Germany) In 1896 the goldsmith Ferdinand Menrad founded his company, the “Württembergische Optische Industrie-Anstalt Ferdinand Menrad” in Schwäbisch Gmünd. 1898 Algha Eyeworks (England) (AKA) Saville Row Eyewear.

Should a diabetic see an optometrist or ophthalmologist? ›

People with diabetes should see an optometrist at least once a year for a complete dilated eye exam to detect the earliest stages of any diabetes-related eye complications and prevent them from worsening.

Should I address an optometrist as doctor? ›

What should I call an optometrist? The rule is either 'Dr. ' before, or the post-nominal abbreviation for their degree after. Never both at the same time.

What does astigmatism do to your vision? ›

Astigmatism is a common eye problem that can make your vision blurry or distorted. It happens when your cornea (the clear front layer of your eye) or lens (an inner part of your eye that helps the eye focus) has a different shape than normal.

Why is an optometrist not a medical doctor? ›

The quick explanation is that optometrists are not often trained in medical or surgical foundations or surgical methods. So, while an optometrist is not a medical doctor, they specialize in eye disorders.

What is the oldest optometry school in the US? ›

Founded in 1894 as the Klein School of Optics, NECO is the oldest, continuously operating institution of its kind in the United States.

How old are most optometrists? ›

Optometrist Age
Optometrist YearsPercentages
40+ years59%
30-40 years33%
20-30 years7%
Sep 9, 2022

Who own America's Best eyeglasses? ›

America's Best is part of National Vision, one of the largest and fastest-growing optical retailers in the United States.

What is the average cost of prescription glasses at Walmart? ›

How much do eyeglasses from Walmart Vision Centers cost? Glasses start from $10 to $40, but you should expect to pay more than that. Single lenses are free with frame purchase. No-line bifocal lenses are an additional charge (usually around $80).

What brand lenses does Walmart use? ›

Eyeglass Lens Replacement Walmart | We use Essilor prescription lenses, the best brand for the sharpest vision.

Are most glasses made by the same company? ›

The reputations that most of the biggest brand name eyeglasses companies out there are all manufactured by Luxottica is no longer true. Actually, there are way more independent brands than brands held under the Luxottica umbrella.

Are most eyeglasses made in China? ›

Nowadays, about 90% of all eyeglasses are made in China.

What were glasses called in the 1900s? ›

Pince-nez, French for “pinch nose,” glasses were developed and popularized in the late 1800s and early 1900s. These glasses were not supported by earpieces and stayed on by gently pinching the nose. Pince-nez glasses were sported by U.S. President Teddy Roosevelt.

What is the oldest sunglasses? ›

The earliest sunglasses we know of date back around 2,000 years ago when the Inuit people created a type of eyewear from walrus ivory to protect against snow blindness. These shades were more of a cover for the eye with small slits carved into them so as to see but still block out the sun's glare.

What were glasses called in the 50s? ›

Cat-Eye Glasses

While these glasses have thrived every decade, the 1950s cat-eye look is one of the most iconic. Popularized by Marilyn Monroe in her movies, these frames were narrow and pointed.

What was used before eyeglasses? ›

The earliest spectacles were basically just magnifying glasses meant to help you read, but later models grew in complexity. Past groups didn't have the same understanding of science that we have today. They also grew up in societies that taught them very different values.

Do you look older with glasses? ›

Participants then estimated the age of the faces, displayed in random order. Contrary to the generally accepted beliefs that wearing eyeglasses makes you look older and wearing sunglasses make you look younger, our results suggest that the effect of glasses on age perception is rather small.

What eyewear is not made in China? ›

American Made Glasses Frames

Two brands, Shuron and Randolph, stand alone as the only designer eyewear brands made entirely in the US.

What is the largest eyewear brand in the world? ›

The leading eyewear companies in the world, such as Alcon Laboratories, Inc (NYSE:ALC), EssilorLuxottica SA, and GrandVision, are constantly pushing and advertising their products and services over social media to attract customers.

What was the first brand of sunglasses called? ›

Foster found a ready market on the beaches of Atlantic City, New Jersey where he began selling sunglasses under the name Foster Grant from a Woolworth on the Boardwalk.

Can an opthamologist tell if you have diabetes? ›

Your eye doctor can identify diabetes by looking at the retina's blood vessels. These tiny vessels can leak fluid or blood when you have diabetic retinopathy, which only develops when you have diabetes. Some patients may develop this condition before they're officially diagnosed with diabetes.

Is a retinal eye exam the same as a diabetic eye exam? ›

Diabetic eye exams are similar to regular eye exams in many ways. However, during a diabetic eye exam, your eye doctor will specifically focus on the health of your retina and integrity of the blood vessels in your eye.

How often should a diabetic get their eyes checked? ›

You Need Regular Eye Exams

Even if the health care provider who takes care of your diabetes checks your eyes, you need an eye exam every 1 to 2 years by an eye doctor who takes care of people with diabetes. An eye doctor has equipment that can check the back of your eye much better than your regular provider can.

Why would you go see an optometrist instead of an ophthalmologist? ›

Visit your medical optometrist for primary medical eye care, including eye medication prescriptions, monitoring and managing eye diseases, or emergency eye care services. Visit an ophthalmologist for interventions like surgical treatments for serious eye diseases, advanced ocular problems, or refractive eye surgery.

Does an optometrist go to medical school? ›

Optometrists are not medical doctors and receive an “O.D.” degree; they attend optometry school for four years and are not required to undertake postgraduate training.

Which doctor is best for eyesight? ›

For serious eye problems, you may want to see an ophthalmologist. This type of eye doctor may offer treatments — like surgery — that optometrists don't. Some ophthalmologists specialize in specific eye diseases, like glaucoma or diabetic retinopathy.

What worsens astigmatism? ›

Astigmatism frequently worsens with age. Your cornea can become more irregular due to pressure from your eyelids as they lose muscle tone. Astigmatism generally stays stable until your turn 50. After then, your lens curvature progressively worsens each decade.

What should you avoid if you have astigmatism? ›

Avoid glare on TV and computer screens. Place your TV or computer screen where lights do not reflect on the screen. Some people find it easier to work on a computer in a dimly lit room. Special non-glare screens that fit over the computer screen also may help.

Why can I suddenly see better without my glasses? ›

Why is that? Answer: Some call this "second sight" which has a simple physiological explanation. As the lens of the eye hardens as we age (the predecessor of frank cataracts) it changes the way light is "bent" as it enters the eye much the way different prescriptions in a pair of glasses do.

Did VSP buy Visionworks? ›

VSP Global announced today it has completed the acquisition of San Antonio, Texas-based Visionworks. It is the largest network investment in VSP Global's 65-year history. The company first announced it had entered into an agreement to buy Visionworks in June.

Did Visionworks sell to VSP? ›

Michael Guyette (l) and Pete Bridgman. RANCHO CORDOVA, Calif. —VSP Global announced today that it has entered into a definitive agreement to acquire San Antonio, Texas-based Visionworks, subject to completion of regulatory approval.

When did VSP buy Visionworks? ›

RANCHO CORDOVA, Calif., Oct. 1, 2019 /PRNewswire/ -- In furthering its vision to provide more access to affordable, high-quality eye care and eyewear, VSP Global® announced today it has completed the acquisition of San Antonio, Texas-based Visionworks.

Is VSP the same as Visionworks? ›

Get the most out of your VSP membership by visiting Visionworks. With secure online appointment booking, over 700 storefront locations, and comprehensive specialty services, VSP members maximize their benefits with Visionworks.

Who is the second largest vision insurance carrier after VSP? ›

The largest vision insurance company in the U.S. is VSP, which covers about two-thirds of U.S. enrollees who have stand-alone vision plans. Currently insured? Blue Cross Blue Shield (BCBS) and Humana are the two next-largest companies behind VSP, based on the number of policyholders.

Did VSP change their name? ›

VSP Global announced that it has rebranded as VSP Vision to better reflect its role as the leading health-focused vision company, the company said.

Can I use my old frames at Visionworks? ›

While Visionworks does customers to bring in their used frames, the retailer will look at your frames to make sure they are still in good shape. Suppose your frames are always free of scratches, dents, and any other impurities.

What company owns Lenscrafters? ›

Can you use VSP on glasses? ›

Most VSP members can use their vision benefits to buy eyeglasses, prescription sunglasses, and contacts. Eyeconic can even handle most prescriptions, including progressive lenses and multiple lens treatments.

What does Visionworks do with returned glasses? ›

Visionworks will replace the original pair with another pair of glasses with frames and lenses of your choice that are of equal or lower value. The returned pair of glasses must be in new and original condition.

Can I get new glasses every year with VSP? ›

You will receive one spectacle examination per Calendar Year, plus one of the following every two Calendar Years: (1) $200 toward the retail cost of eyeglass frames and full coverage of eyeglass lenses or (2) $300 toward contact lenses and contact lens fitting and evaluation fees.

How many pairs of glasses can I get a year with VSP? ›

Additional Pairs of Glasses or Sunglasses

All members receive 20% off unlimited additional pairs of glasses from any VSP doctor within 12 months of last eye exam. Signature Plan members also receive 30% off on glasses purchased same day as eye exam from the same VSP doctor that did exam.

What does VSP stand for in VSP insurance? ›

1976. CVS officially becomes Vision Service Plan (VSP) when it registers the VSP service mark.

Why does LensCrafters not take VSP? ›

Can you use VSP insurance at LensCrafters? While LensCrafters isn't affiliated specifically with Vision Service Plan (VSP), LensCrafters simplifies the reimbursement process for people who use VSP. For VSP, LensCrafters only charges you the amount you'd have to pay out-of-pocket.

Does VSP have a copay? ›

Where do I find my Copay/Deductible amount? If your VSP plan has copays, you'll pay them during your office visit. You may view this information on the View My Benefits section of vsp.com. Create an account or log in to www.vsp.com, click on Benefits tab, then click on My Benefits in the Benefits section.

What is the difference between VSP and VSP Plus? ›

VSP Plus plan, has better coverage for frames, coatings and progressive lenses. For this plan, you pay the employee premium share for the Basic plan plus the difference in premium cost between the Basic and Plus plans.

Videos

1. When Chicago built the Tallest Building in the World | The story of Sears Tower
(IT'S HISTORY)
2. What's on the rooftops of New York's most famous skyscrapers? - IT'S HISTORY
(IT'S HISTORY)
3. Why Chicago DEMOLISHED the Largest Dome in America - The Federal building story - IT'S HISTORY
(IT'S HISTORY)
4. Why Massive Abandoned Domes were Deserted in Arizona's Desert
(IT'S HISTORY)
5. SECRETS UNEARTHED (Shocking Relics and Artifacts) Scott Wolter
(Cristina Gomez)
6. She Fought for the Survival of the Household ~ Abandoned House in USA
(Bros Of Decay)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated: 23/09/2023

Views: 5483

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.