Beach Volleyball 101: Historia (2024)

Peking, 2008:Chaoyang Park, Pekingin suurin puisto, oli tilapäinen 12 200-paikkainen stadion, joka sisälsi 17 000 tonnia hiekkaa Hainanin saarelta, Kiinan etelärannikolta. Sen jälkeen kun kiinalaisia ​​urheilijoita yritettiin kouluttaa voittamaan mitaleja vuoden 2008 kisoissa, rantalentopallo oli yksi kotimaassa menestyneistä lajeista.

Kiina ei kuitenkaan voittanut kultamitalia. Naisten puolella sen tekivät vuoden 2004 olympiavoittajat Misty May-Treanor ja yhdysvaltalaiset Kerri Walsh, jotka voittivat kiinalaisen Tian Jian ja Wang Fein 21-18, 21-18 sateisessa finaalissa. Kuten neljä vuotta aiemmin Ateenassa, May-Treanor ja Walsh voittivat jokaisen erän seitsemässä ottelussa matkalla palkintokorokkeelle. Voitto oli 108. peräkkäinen otteluvoitto amerikkalaisille, joista tuli ensimmäiset kaksinkertaiset olympiavoittajat.

Aiemmin Xue Chen ja Zhang Xi - 19- ja 23-vuotiaat, nuorin joukkue joko miesten tai naisten - voittivat pronssia voittamalla brasilialaiset Renata Ribeiron ja Talita Antunesin 21-19, 21-17. Ennen Pekingiä Kiina oli olympiaottelussa 2-11.

Seuraavana päivänä, joka oli kirkas, aurinkoinen ja jyrkkä kontrasti edelliseen, Yhdysvalloista tuli ensimmäinen maa, joka pyyhkäisi olympialaisten rantalentopallon kultamitaleita. Vaikka he olivat turnauksen suosikkeja, Todd Rogers ja Phil Dalhausser horjuivat voimakkaasti ensimmäisessä ottelussaan ja hävisivät 23. sijalle Latvialle. Mutta amerikkalaiset vastasivat neljällä peräkkäisellä voitolla päästäkseen kultamitaliotteluun brasilialaisen Marcio Araujon ja brasilialaisen Fabio Luiz Magalhaesin kanssa. Kun joukkueet jakoivat kaksi ensimmäistä erää, Dalhausser kirjasi viisi lohkoa matkalla 15-4-voittoon, joka tuotti amerikkalaisten miesten kolmannen rantalentopallokullan neljässä olympialaisissa (23-21,17-21, 15-4).

Pronssiottelussa olympiakultaa puolustavat brasilialaiset Ricardo Santos ja Emanuel Rego voittivat Georgiasta kilpailevat brasilialaiset Renato "Geor" Gomesin ja Jorge "Gia" Terceiron kahdessa pelissä. Kiinan osalta miesten pari (Xu Linyin ja Wu Penggen) pääsi olympialaisiin ensimmäistä kertaa, ja kaksikko meni 3-0 poolipelissä, mutta putosi 16-välierissä.

Ateena, 2004:Kreikan Olympic Beach Volleyball Center, 10 000-paikkainen areena, joka rakennettiin Ateenan eteläpuolelle kisoja varten, oli ensimmäinen olympialaitos, joka oli varustettu rantalentopallo-otteluiden järjestämiseen yöllä. Kun laitos rakennettiin, rakennukseen kuuluivat valonheittimet.

Osallistuessaan kisoihin epäilytti, kuinka amerikkalainen Misty May, joka oli syrjässä kahden edellisen kuukauden aikana vatsan rasituksen vuoksi, kestäisi olympiakisojen. Vastaus toimitettiin loistavalla tavalla, kun May ja kumppani Kerri Walsh hallitsivat kilpailua ja voittivat 7-0 kaikilla suorilla voitoilla ansaitakseen Yhdysvalloille ensimmäisen kultansa naisten rantalentopallossa. May ja Walsh murskasivat brasilialaiset Adriana Beharin ja Shelda Beden 21-17, 21-11 finaalissa. Amerikkalainen tandem Holly McPeak ja Elaine Youngs voittivat pronssia.

Brasilia, joka oli pitkään yksi lentopallon hallitsevista maista, joutui odottamaan ensimmäistä olympiakultaa miesten rantalentopallossa, kun vuoden 2003 maailmanmestarit Ricardo Santos ja Emanuel Rego nousivat palkintokorokkeelle. Kultamitalin ottelussa Ricardo, joka voitti hopeaa entisen kumppaninsa Ze Marco Melon kanssa Sydneyssä, ja Emanuel voittivat 21-16, 21-15 espanjalaiset Javier Bosma ja Pablo Herrera.

Työskenneltyään maanmiesten Martin ja Paul Lacigan varjossa suurimman osan seitsemän vuotta kestäneestä kumppanuudestaan ​​Stefan Kobel ja Patrick Heuscher kokivat vihdoin murtohetken ja voittivat pronssia, Sveitsin ensimmäisen mitalin rantalentopallossa. Kobel ja Heuscher, jotka arvioitiin toiseksi parhaaksi sveitsiläiseksi joukkueeksi vuosina 2002-2004, harjoittelivat usein kansallisten kilpailijoidensa kanssa valmistautuessaan kisoihin. Laciga-veljekset sijoittuivat viidenneksi, mikä vastaa heidän suoritustaan ​​Sydneyssä.

Sydney, 2000:Sydneyn luonnonkaunis Bondi Beach oli idyllinen - ja riehakas - ympäristö vuoden 2000 olympialaisten rantalentopallokilpailuille. Ajatus väliaikaisen olympiakeskuksen rakentamisesta historialliselle hiekkarannalle sai alun perin vastaan ​​protestin joidenkin paikallisten asukkaiden taholta. Mutta innostuneet australialaiset – monet pukeutuivat kasvomaaleihin, peruukkeihin, sombreroihin ja maansa väreihin – kerääntyivät 10 000-paikkaiselle stadionille ja loivat ainutlaatuisen innostuneen tunnelman.

Sydneyn kiihkeän yleisön selässään australialaiset Natalie Cook ja Kerri Pottharst ryntäsivät voittamaan brasilialaiset Adriana Beharin ja Shelda Beden finaalissa. Aussies, pronssimitalistit Atlantassa neljä vuotta aiemmin, jäivät 11-8 ensimmäisessä pelissä, mutta juoksivat neljä pistettä peräkkäin voittaakseen 12-11. Toisessa pelissä he jäivät 7-3 ja 8-5, ennen kuin he ottivat takaisin voittoon 12-10, jolloin bedlam aloitti Bondissa.

Aussies voitti Brasilian kultamitaliottelussa ja brasilialaiset Adriana Samuel ja Sandra Pires saavuttivat kolmannen sijan. Australia ja Brasilia pysyivät ainoana maana, jotka voittivat olympiamitaleita naisten rantalentopallossa.

Amerikkalaiset Dain Blanton ja Eric Fonoimoana, joilla oli kaukolaukauksia jopa Sydneyn kisoihin päästäkseen, voittivat Yhdysvalloille toisen peräkkäisen kullan miesten rantalentopallossa, kun brasilialaiset Ze Marco Melo ja Ricardo Santos hävisivät 12-11, 12-9. Tasaisesti pelatussa finaalissa, joka kesti 101 minuuttia, joukkueet kirjasivat 13 sivuerä peräkkäin yhden venytyksen aikana. Blanton ja Fonoimoana olivat menneet rallireitille myös semifinaaleissa ja palasivat 12-10 voittaen portugalilaisen tandemin 15-12.

Atlanta, 1996:Atlantan ulkopuolella sijaitsevassa keinotekoisessa virkistyskeskuksessa rantalentopallo debytoi olympialajina, kolme vuotta sen jälkeen, kun Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) oli äänestänyt sille täyden mitaliaseman myöntämisestä.

Kaksi rantalentopallon historian näkyvimmistä hahmoista kohtasivat puolivälierissä, kun amerikkalainen Karch Kiraly (kumppani Kent Steffesin kanssa) tapasi maanmiehensä ja entisen kumppaninsa Sinjin Smithin (pelaa Carl Henkelin kanssa). Ottelussa, jota kiihtyi karsintamenettelyistä johtuva riita, Kiraly ja Steffes taistelivat neljä ottelupistettä ja voittivat dramaattisen 17-15. Tasainen ottelu päätti spekulaatiot, että Smith ja Henkel eivät ansaitsisi olla kolmas Yhdysvaltain joukkue Atlantassa, kuten monet amerikkalaiset - mukaan lukien Kiraly - alun perin ajattelivat.

Miesten finaalissa Kiraly ja Steffes voittivat amerikkalaiset Mike Doddin ja Mike Whitmarshin tullakseen ensimmäisiksi olympiavoittajiksi miesten rantalentopallossa. Prosessin aikana 35-vuotiaasta Kiralysta, joka oli kultamitalin voittanut Yhdysvaltain sisäjoukkueet vuosina 1984 ja 1988, tuli ensimmäinen henkilö, joka on voittanut kolme lentopallokultaa.

Koko Brasilian finaali antoi Jackie Silvan/Sandra Piresin ja Monica Rodriguesin/Adriana Samuelin joukkueille ensimmäiset brasilialaiset naiset, jotka voittivat olympiamitaleita. Kulta meni Silvalle ja Piresille, jotka voittivat maannaisuutensa suorissa sarjoissa (12-11, 12-6). Kuten miesten voittaja Karch Kiraly, 34-vuotias Silva tunsi kisat: hänen olympiauransa alkoi vuonna 1980 Brasilian naisten sisälentopallojoukkueen jäsenenä.